31 oktober 2008

Springrolls på höstvis.

Har länge tänkt att fixa ihop egna vårrullar, men det har liksom aldrig blivit av eftersom de utgör sig för att vara ett så stort projekt. Men så häromdagen när jag var ledig så kände jag ett enormt sug efter dessa krispiga läckerheter. Och eftersom det var ägg i alla färdiga som fanns i Icabutiken fick jag bege mig mot gör det själv hyllan. Och dom blev faktisk riktigt tjusiga, även om den där friterade krispigheten inte fanns där.



Vårrullar
Vårrulledeg
1/2 vitkålshuvud
2 finstrimlade morötter
1 hackad purjolök
1 hackad vitlöksklyfta
1 tsk soja
1 tsk curry
1 krm spiskummin
1/2 buljong

Fräs grönsaker och lök. Häll på 1/2 dl vatten och 1/2 buljong och fräs till grönsakerna blir mjuka. Smaka av med soja och kryddor. Vik vårrullearken dubbla och dela i 2-3 delar beroende på hur stora rullar du vill ha. Gör till kvadrater och lägg så du har en spets mot dig. Lägg fyllning mitt på kvadraten. Vik spetsen över fyllningen och sedan sidospetsarna inåt över fyllningen och rulla. Pensla med olivolja och in i ugnen i 200 grader tills de blir bubbligt gyllene.

26 oktober 2008

Lite glass i höstrusket.

Rörde ihop lite glass eftersom jag var otroligt sugen på choklad. Den blev uppskattad må jag säga. Dock hade vi inte tillräckligt med tålamod för att vänta tills den var i full glasskonsistens.


Grundreceptet har jag tagit från bloggen Glass mot glass men för att få en liten egen touch på det bakade jag även brownies och blandade i.

Chokladglass
2 dl sojamjölk
1 dl råsocker
2 dl go green visp
0,75 dl kakao

Glasstillverkning
Blanda kakao och socker i en kastrull. Tillsätt sojamjölken och värm tills sockret är smält och kakaon är klumpfri. Rör hela tiden. Häll sedan i kall grädde och rör till en jämn smet. Häll i blandningen i en glassburk. Ett alternativ till glassmaskin är att ställa in glassblandningen i frysen och ta ut och röra om den med jämna mellanrum tills den är fryst. När den börjar bli färdig kan det vara bra att göra sista omrörningen med mixerstav för att göra den extra slät. Efter det rör du bara ner browniebitarna. Mums!

Chokladbrownies
3/4 dl rapsolja
1/2 dl kakao
100 gram mörk choklad
1 1/2 dl flytande honung
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk sojamjöl
1 dl sojamjölk
1/2 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser. Häll i olja och sojamjölken och blanda väl. Tillsätt till sist hackad mörk choklad. Smörj en form med olja och pudra med kakao. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 15-20 min. Låt svalna och skär i små bitar, ca 1x1 cm.

20 oktober 2008

Höst = äppelpaj

Världens enklaste äppelpaj. Och god är den.


Smulpaj
3 äpplen
200 g mjölkfritt margarin
5 msk råsocker
3 dl vetemjöl
3 dl havregryn

Smält fettet i en liten kastrull. Rör ner socker, vetemjöl och havregryn. Sprid ut hälften av degen i botten på en pajform. Skiva äpplena och täck hela formen. Lägg sedan på andra halvan av degen som ett täcke. In i ugnen i 225 grader tills äpplena är mjuka och pajen fått färg. 15-20 minuter.

16 oktober 2008

Thai med jultouch.

Gjorde riktigt goda matlådor häromdagen. Dock är bilden lite missvisande, det var godare och färggladare än det ser ut. Det hela bestod av thai biffar, saffransgrönsaker och röd quinoa.



Thaibiffar
3 dl kokta sojabönor
2 tsk currypasta
3 msk thai sweet chili sås
1/2 rödlök
vetemjöl
färsk dragon
olja
salt & peppar

Mixa allting till en fast men något klibbig smet. Forma biffar i valfri storlek och stek i olja,

Tillbehör:
Wokgrönsaker thai mix
saffran
S&P
Quinoa.

Koka quinoan enligt anvisningarna på förpackningen. Fräs saffran i stekpanna. Häll på grönsakerna och woka tills de blir mjuka. Blanda sedan i den kokta quinoan.

11 oktober 2008

Äpplet faller inte långt från päronträt'


Hittade de här äppelchipsen på willys när jag var inne där en snabb sväng efter jobbet. Var bara tvungen att testa dem. 100 % äpplen utan oljefritering eller tillsatt socker. Godare chips får man leta efter.

8 oktober 2008

Soppa á la Karl Alfred

Den ser kanske inte mycket ut för världen. Men åh, vad god den var. Som tillbehör serverades hemmagjorda tortillachips med chiliolja, Superenkelt! Man klipper bara sönder tortillabröd i chipsstora bitar ringlar över olja och in i ugnen i 225 grader tills de fått färg.


Spenatsoppa
600 g fryst eller färsk spenat
3 vitlöksklyftor
2 dl vatten
100 g Tofuline färskost vitlök/persilja
5 dl havremjölk
0,5 dl dl olivolja
1 buljongtärning
färsk mynta
havssalt och peppar




Tina spenaten i en gryta tills den är mjuk. Pressa i vitlöken och häll på vattnet. Mixa färskosten med havremjölken och oljan. När blandningen är slät häller du ner den i spenatgrytan tillsammans med buljongtärningen. Koka upp soppan och låt den puttra i några minuter innan örterna läggs i. Smaka av med salt och peppar. Easy!

5 oktober 2008

Lördagsbak från brödmästaren


Så här goda mackor kan man göra hemma hos mina föräldrar på pappas nybakade bröd.
Har tyvärr inget recept på brödet, men tror att det mest är improviserat då min pappa har blivit något av en expert på bröd.
Pålägget består dock av plommonchutney, tomater, rödlök, spetspaprika och mammas egenodlade basilika.

Mer kanelbullar åt folket!

En av de bästa dagarna på året måste ju ändå vara kanelbullens dag. Okej, det är ytterligare en dag för kommersen men jag kan ändå inte säga att jag har något emot när bakverk har sina egna dagar. För vad är bättre än att hejdlöst kunna trycka i sig precis hur många kanelisar man vill utan några pekfingrar i luften. För är det bullens dag så är det!
Dessutom hade jag sådan lyx så att jag fick precis nybakta bullar av Irma när jag kom hem efter en lång arbetsdag. Jag tycker vi ska införa fler dagar i bakverkens tecken.



Kanelbullar ca 20 st
25 g Jäst
75 g Mjölkfritt margarin
2 ½ dl Soja/havremjölk
½ dl Råsocker
1/4 tsk Salt
1 tsk Kardemumma
6-7 dl Vetemjöl

Fyllning
ca 25 g Mjölkfritt smör
½ dl Råsocker
1 msk Kanel
ev. 1 dl Riven mandelmassa

Garnering
Havre/sojamjölk
Pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, värm till 37° (fingervarmt). Häll vätskan över jästen så att den löser sig. Tillsätt råsocker, kardemumma, salt och så mycket mjöl att du kan arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl på degen och låt jäsa ca 40 min under bakduk.
Blanda ihop smör, socker och kanel i en liten skål. Riv mandelmassan.
Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och knåda den. Kavla ut till en rektangel och bred på fyllningen och strö ev. över mandelmassan. Rulla ihop till en rulle och skär ca 20 bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Pensla med vatten och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen 6-8 minuter i 225°.
Låt svalna på galler under bakduk.

2 oktober 2008

Ingen kan röra min frulle.

Det finns ingen bättre start på dagen än en tallrik gröt. Jag vet att det finns många som tycker att ordet gröt har en negativ klang och att det får dem att tänka på en grå och smaklös havregrynssörja. Men det finns ju så mycket mer än bara havregryn. Jag lovar att alla som testar att pimpa gröten med diverse smarriga ingredienser kommer få en helt annan bild av gröt. Sen jag började blanda i mer saker än havregryn så kan i alla fall jag inte vara utan den.


Jag brukar äta min med sojamjölk/havremjölk och toppa med kanel.

Ex på saker man kan ha i
pumpakärnor
solrosfrön
vetegroddar
rågflingor
hirsflingor
havrekli
russin
linfrön
torkad hackad frukt
skivad banan
bär